Natuur

Paul Deckers bedient zich in zijn werk voor een belangrijk deel van de natuur, maar laat zich er ook door inspireren. Omdat hij er doorgaans niet van terugschrikt overal ter wereld nieuwe uitdagingen aan te gaan, vinden zijn vernieuwende creaties niet zelden hun oorsprong in verre oorden. De impressies van zijn florale creaties doet hij op heel bijzondere plekken op: Deckers trekt regelmatig de jungle in, omringt zich er enkele dagen met louter flora en fauna, geeft zijn ogen goed de kost en schetst lengtes van 10 meter aan A-4 tjes vol.

In de totale afzondering tekent en schetst hij de ene na de andere vorm uit de natuur en creëert tegelijkertijd de meest fantastische creaties.

Paulus Floralus (1-1)

Symbolisch en spiritueel.

De creaties van Paul Deckers, Master Floral Designer, spreken een eigen taal.

Hij werkt niet alleen met bloemen maar gebruikt ook takken, twijgen, wortels, bladeren, mossen of andere plantaardige en natuurlijke materialen. Vandaar dat hij liever spreekt over Florale Vormgeving. Dit begrip werd in 1986 door Deckers geïntroduceerd.

Hij trok jaren de wereld rond als een bloemschikkende ambassadeur van Nederland. “Zonder mijn origine te verloochenen, want de thuishaven is en blijft mijn atelier in het Limburgse plaatsje Posterholt. Daar klopt mijn creatieve hart het sterkst…”

De boeketten en de vele florale creaties die uit zijn geest ontspruiten dragen een geheel eigen signatuur: vaak zijn ze symbolisch of spiritueel te noemen. Met name in persoonlijk bloemwerk is Deckers erg sterk. De kracht, mysterie en spanning van de materialen spelen hierbij een grote rol. Deckers creëert florale vertolkingen van emoties.

Vele uitdagingen vielen hem ten deel: Vaticaanversieringen vanaf 1988 (audiënties bij Paus Joh.P. ll, Benedictus XVI en Franciscus I), demonstraties over de hele wereld waaronder Zwitserland, Zuid-Afrika, Taiwan en Israël.

Spraakmakend als de creaties van Deckers zijn, vinden ze hun oorsprong in de natuur, zijn grootste inspiratiebron. Lijfspreuk: “Doing more by using less”. Ofwel: de kunst van het weglaten. “Kijk eens naar een stuk hout, of de steel van een bloem en ontdek dat ze op de juiste plaats een meerwaarde kunnen krijgen en meer worden dan alleen maar hout of stengel…”