opmaak pagina
Vaticaan 2018-06-22T16:31:39+00:00

Pauselijke onderscheiding “BENE MERENTI” voor nieuwe Hoofdarrangeur Paul Deckers

Pasen 2015 was een bijzondere editie: precies 27 jaar geleden, in 1988, ging Paul voor de eerste keer naar Rome voor de versiering van de Paasmis en het Balkon van de Paus voor het Urbi et Orbi. Voor Paul Deckers inmiddels de derde Paus waarvoor de versiering gemaakt wordt. Deckers was sinds 1988 vaste arrangeur in het team van Van der Voort uit Leiden en in 2015 volgde hij Charles van der Voort op als Hoofdarrangeur / projectleider van de bloemversiering op St. Pietersplein.

Een echte Nederlandse bloemenzee…

Het is een prachtige traditie: ook Paus Franciscus I bedankt net als zijn voorgangers Johannes Paulus II en Benedictus XVI voor de bloemversiering. Paus Franciscus I spreekt de Paaszegen in het Italiaans. Dit is voor het Rome project zeer goed: de journalisten vertalen de toespraak integraal in alle talen!

Op Witte Donderdag vertrekken de bloemisten vanuit Schiphol naar Rome. De vrachtwagens met plantmateriaal  en bloemen vertrekken vroeger in de Goede Week en arriveren ook op Witte Donderdag in Rome.

De samenstelling van planten en bloemen verschilt per jaar. Denk hierbij aan zo’n 30 ton plantmateriaal: 35.000 bolbloemn oa:15.000 tulpen, 2.000 narcissen, 3.000 hyacinten, 9.000 losse bloemen, twintig metershoge bomen zoals berken en zuilvormige Lindebomen.

Voorbereiding

Aan de jaarlijkse reis naar Vaticaanstad gaan maanden van voorbereiding vooraf. Al het materiaal, met uitzondering van de graszoden, wordt uit Nederland meegenomen. Bloembollen worden voorgetrokken, in koelcellen bewaard en enkele dagen voor vertrek weer in de kas gezet, zodat alles precies op tijd bloeit. De nauwgezette voorbereiding is ook nodig omdat er ter plaatse erg weinig tijd is. De  arrangementen worden op Goede Vrijdag gemaakt. De beplanting op het Sint-Pietersplein wordt Paaszaterdag gemaakt. De afwerking en laatste controle is Paaszondag in alle vroegte. Voor de verwerking van alle  plantaardige materialen is die periode zeer kort. De buitenbeplanting blijft nog een aantal dagen staan. Daarna ruimen de medewerkers van de Vaticaanse tuinen alles op. Alle planten worden opgepoot in de tuinen van het Vaticaan.

Audiëntie bij de Paus

Afgelopen jaren wenste de Paus alle medewerkers een zalig Pasen en bedankte hij hun persoonlijk voor de prachtige versiering. Paul: “Het is ieder jaar opnieuw een gigantisch mooie en eervolle opdracht; de Pauselijke onderscheiding door Paus Franciscus I voor mijn jarenlange inzet bij de bloemversiering in Rome en nú hoofdarrangeur….een kroon op mijn werk! ”

« 1 van 4 »